W szkole obchodziliśmy dzień chleba w różnoraki sposób. Niektóre klasy zorganizowały własny poczęstunek oraz lekcje edukacyjne. Odbyła się także wielka akcja pieczenia chleba. Wielu uczniów wraz z rodzicami zaangażowało się i przyniosło do szkoły upieczone przez siebie chleby, które później mogliśmy posmakować. Wszystkie chleby były przepyszne i widać było ogromny wkład pracy w ich przygotowanie. Chleby były przeróżne: żytnie, pszenne, z ziarnami, bezglutenowe, bananowe, czosnkowe itd.
Klasa 3b natomiast świętowała ten dzień poprzez lekcje edukacyjne. Dzieci podczas zajęć dowiedziały się, w jaki sposób powstaje chleb, słuchając historyjki obrazkowej pt. „Od ziarenka do bochenka”. Poznały etapy pracy produkcji chleba, oglądając film edukacyjny: „Jak produkowany jest chleb” oraz uświadomiły sobie, że chleb jest wynikiem ciężkiej pracy wielu ludzi. Na podsumowanie każdy uczeń skosztował chleba upieczonego z różnych rodzajów mąki. Degustacja przebiegła w wesołej atmosferze.
Obchody nadal trwają, bowiem niektóre klasy jeszcze planują zajęcia związane z chlebem.
Dziękujemy za zaangażowanie rodzicom, uczniom i nauczycielom.
Zespół promocji zdrowia
Bożena Maroń