W tym semestrze odbyło się sporo lekcji o zdrowym żywieniu zarówno w klasach młodszych, jak i starszych (stacjonarne oraz online). Przedstawiamy krótkie sprawozdania z dwóch klas.
Klasa 3b uczestniczyła w cyklu zajęć o zdrowym odżywianiu. Dzieci przypomniały sobie zasady zdrowego żywienia oraz piramidę zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Utrwaliły wiedzę na temat zbilansowanej diety oraz dowiedziały się, jaką rolę w ich organizmie odgrywają białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne oraz woda. Dowiedziały się także, w jakich produktach spożywczych można je odnaleźć. W dalszej kolejności dzieci z p. Marią omawiały właściwości owoców i warzyw. Jakie witaminy, minerały oraz substancje zawierają warzywa zielone, czerwone, pomarańczowo- żółte, fioletowe oraz białe, a także ile razy dziennie powinno się je spożywać i czy należy jeść więcej owoców czy warzyw? W czasie zajęć dzieci dzieliły się swoją wiedzą oraz doświadczeniami, a także zachęcały inne osoby do spróbowania mniej znanych owoców, np. pomelo.
Maria Telech
W klasie 1b również odbyły się lekcje o zdrowym żywieniu. Uczniowie na plastyce wykonali pracę plastyczną. Dzieci na podstawie polecenia w książce miały opisać i wybrać jeden talerzyk, który im się najbardziej spodobał, i zrobić na jego wzór pracę plastyczną, do której użyli talerzyków i plasteliny. Prace prezentują się wspaniale.
Sylwia Kielan