KLASA 0B
Dzieci z oddziału przedszkolnego 0 b Szkoły Podstawowej nr 1 im. Stanisława Staszica w Piastowie, ul. J. Brandta 22 aktywnie brały udział w tegorocznej akcji bicia rekordu Guinessa w projekcie ŚNIADANIE DAJE MOC, które odbyło się 8 listopada 2016 roku.
Sześciolatki już w tygodniu poprzedzającym tydzień, w którym odbyło się bicie rekordu z zapałem przygotowywały się do tego wydarzenia. Odbyły się zajęcia o zdrowym żywieniu, dzieci poznały i utrwaliły sobie znane i nowo poznane warzywa oraz owoce a także nauczyły się, korzystając jednocześnie ze swojej już nabytej wiedzy, co można wykonać zdrowego z tych produktów. Poznały także grupy produktów tworzących piramidę
zdrowego żywienia czyli jej poszczególne piętra oraz główne produkty należące do tych grup. Zapoznały się z zasadami doboru produktów w codziennym żywieniu, zdobyły wiedzę jakie produkty są zalecane i niezalecane w prawidłowym żywieniu i jaki związek ma zdrowe odżywianie w zachowaniu zdrowia. Dzieci miały możliwość nauki poprzez zabawę, wykorzystując do tego piramidę w formie puzzli, które własnoręcznie mogły ułożyć na magnetycznej planszy.
Maluchy w minionym tygodniu wykonały sałatkę warzywną oraz brały udział w konkursie klasowym warzywno – owocowym na najpiękniejszego Zdrowego Cudaka, którego przygotowywały wraz z rodzicami.
W dniu 8 listopada czyli w dniu bicia rekordu Guinessa nasza klasa przeobraziła się na chwilę w Fabrykę Zdrowych Kanapek i Przekąsek. Przypomnieliśmy sobie krótko o zaletach zdrowych produktów, ich wartościach odżywczych , o konieczności mycia rąk przed każdym posiłkiem, o kulturalnym zachowaniu się przy stole a także o bezpieczeństwie podczas posługiwania się sztućcami, niezbędnymi do przygotowania śniadania. Po czynnościach higienicznych i przygotowaniu stolików wspólnie z nauczycielem dzieci zabrały się do przygotowania zdrowego śniadania. Pod czujnym okiem wychowawcy i powstały pyszne, kolorowe kanapki i inne przekąski. Podczas wspólnego biesiadowania dzieci wymieniały się wiadomościami na temat zdrowego odżywiania i kulturalnego zachowania się przy stole i spożywania posiłków. Po zrobieniu zdjęć z przebiegu produkcji zdrowego jedzenia i zdjęć już gotowych produktów, a także po uporządkowaniu stanowisk pracy nastąpiło ogłoszenie wyników konkursu klasowego na najpiękniejszego Zdrowego Cudaka. Zostało wyróżnionych i nagrodzonych 6 Cudaków, pozostałe dzieci otrzymały słodki upominek.
Wyniki konkursu:
I miejsce – Aleksander Kuć i Maciej Sachnowski
II miejsce – Wojtek Jakubowski i Hania Kwilman
III miejsce – Małgorzata Szczepaniuk i Staś Soliński
Sylwia Kielan – wychowawca kl. 0b
KLASA 0A
Uczniowie klas OA w Szkole Podstawowej nr 1 w ramach zajęć o zdrowym trybie życia w tym także żywieniu wspólnie przygotowywali kanapki, dowiedzieli się jakie czynności należ kolejno wykonać oraz których produktów najlepiej użyć, aby stworzyć pyszne śniadanie. Dzień – „Śniadanie Daje Moc” pozwolił przypomnieć zdobyte wcześniej informacje i dał możliwość smakowania przepysznych przekąsek w towarzystwie koleżanek i kolegów. Dzieci chętnie przygotowywał sobie posiłek , na ich kanapkach widać było śmieszne kompozycje z warzyw ,a apetyt uczniów rósł w miarę jedzenia .
Paulina Płuciennik
KLASY I-III
,,Kto chce małym być siłaczem,
zjada wszystko i nie płacze!
Kto się długo bawić chce
ten śniadanie zdrowe zje,,
Takie hasło towarzyszyło uczniom klas 0 – III podczas tegorocznej akcji bicia rekordu Guinessa w projekcie ŚNIADANIE DAJE MOC, które w tym roku odbyło się 8 listopada. Każdy dorosły wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu wszyscy lepiej się czujemy. Dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Mamy nadzieję, że od teraz wiedzą również o tym nasi najmłodsi uczniowie.
Tak jak w poprzednim roku nasze klasy w tym dniu przeobraziły się na chwilę w,, małe kuchnie” , gdzie uczniowie wspólnie przygotowali zdrowe śniadanie. Przed przygotowaniem śniadania mieli możliwość zapoznania się ze zdrowymi produktami. Poznali ich wartość odżywczą. Układali piramidę zdrowych produktów. Pod czujnym okiem wychowawców i rodziców powstały różne smakowitości: owocowe i warzywne sałatki, pasty, ciepłe sandwicze oraz kolorowe kanapki. Uczniowie z wielkim zapałem i werwą podeszli do zadania. Podczas pracy i wspólnego jedzenia dzieci wymieniały się wiadomościami na temat zdrowego odżywiania i kulturalnego spożywania posiłków. Po wspólnym biesiadowaniu i uporządkowaniu klas wykonali ciekawe prace plastyczne związane ze zdrowym żywieniem. We wszystkich pracach naszym uczniom bardzo dzielnie pomagali rodzice i wychowawcy Całemu przedsięwzięciu towarzyszyły zaangażowanie oraz radość i dobry humor naszych uczniów.
Bożena Maroń